Barbatul

Mi-am adus aminte de aceasta mica schita, inspirata dintr-o carte a lui Llosa. Asa, un antrenament placut.

Era ora la care el venea de la serviciu. Ea, ca deobicei, era acasa si bea o bauturica, cum obijnuia sa spuna, impreuna cu Otilia, prietena ei cea mai buna. Se aflau in sufragerie pe canapea, ambele cu cate un pahar in mana ascultand discuri la pickup. Desi a trecut timpul pickupului, ei, Helenei, ii placea si completa  stilul vechi imprimat sufrageriei. Peretele din dreapta usii era acoperit cu o biblioteca mare, unde avea, pe langa carti, un mic bar, iar langa era o masa rotunda unde cinau cand nu ieseau in oras. Pe  fereastra  intrau razele caldute ale soarelui de martie si luminau cestile goale de cafea de pe masuta din fata canapelei.

Cele doua prietene isi barfeau cunostiintele, care si-au facut aparitia la ultima petrecere, ce rochie urata, culoare nereusita la par sau ce pantofi frumosi sau mai stiu eu ce, cand a intrat domnul Capital. A asezat servieta langa zid, apoi si-a desfacut fularul si l-a agatat in cuier, la fel a procedat si cu pardesiul negru. Chinuindu-se sa se descalte fara sa desfaca sireturile, imbracat cu un costum gri, camasa alba, cravata neagra, asa la intampinat sotia lui, Helena, impreuna cu Otilia, Ce faci, draga?, ai ajuns?. S-a lasat sarutat pe obrajii reci de femei si s-a lasat dus in sufragerie. I-au turnat whiskey intr-un pahar patratos plin cu gheata, una turna lichidul, iar cealalalta tinea paharul. Se comportau ca si cum s-ar juca, chicoteau, se tachinau, se atingeau pe pulpe, pe umeri, parul, pometii… ca si cum ar fi fost ametite deja, dar toate servitoarele stiau ca este prea devreme pentru asta.

S-a asezat intre ele pe canapea, a apucat cu o mana paharul, iar cu cealalat si-a desfacut nasturi de la sacou. Helena ii susura ceva in ureche, zambind, aratandu-si dinti mari, drepti, in timp ce se juca cu cravata. Otilia isi misca degetul pe umerii lui, in timp ce privea ochii verzi ai iubitei, bretonul negru, obrajii albi, gatul fin strabatut de vinisoare albastre. O privea complice si abia isi stapanea zambetul larg. Nu pot, fetelor, acum, am treaba si a golit paharul, apoi s-a ridicat si a iesit din sufragerie. Ele au ras si au ciocnit din nou . El, in drum spre dormitor, s-a oprit pe scari. S-a asezat pe o treapta,  a scos dintr-un buzunar un pachet de tigari si o bricheta. Tigara intre buze, un clinchet metalic al brichetei, o flacara ii lumineaza ochii negrii, un scartait scurt al scarilor de lemn. Fuma si privea fetele pe canapea. Auzea franturi de conversatie, rasete, portiuni muzicale.

Uite, ne priveste, tontu.., e simpatic, dar nu e prea destept, hai sa-I aratam noi. Au inceput sa se atinga mai provocator, isi atingeau buzele usor si izbucneau in ras. Cand a stins tigara pe scara, ele incepusera sa danseze, se prosteau, isi atingeau parul, mainile si sanii. Lemnul a scartait sub greutatea corpului in timp ce urca spre dormitor.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s