Tips & Tricks & alte sfaturi despre scris

In randurile de mai jos veti gasi o compilatie de sfaturi pentru voi. Nu ca as fi eu specialist in domeniu, dar ce am gasit pe net si ce functioneaza pentru mine si alte lucruri care pot sa te ajute sa scrii. Fictiune sau nu.

1. You suck, we all suck. Poate nu dupa ce termini, poate dupa ce citesti prima data ce ai scris. Atunci ai impresia ca nu-ti place ce ai scris, ca ideea parca nu mai e la fel de interesanta, puternica ca atunci cand ai gandit-o. Asta nu trebuie sa te opreasca. La inceput facem greseli de tot felul: de gramatica, de frazare, poate un dialog nu merge, poate sunt cuvinte inutile in text etc. Pentru asta exista corectura, rescrierea. Rescrie pana cand esti multumit, asta daca nu esti presat de timp.

2. Opera e ca si vinul. Trebuie lasata sa respire. Dupa ce termin ceva, o poveste, o schita, o las in pace timp de o saptamana, cel putin. Tu, ca scriitor, esti foarte mandru de creatia ta, doar a venit din mintea ta. E normal sa fii partinitor. De aceea trebuie sa te indepartezi putin de ea pentru a putea vedea defectele, punctele slabe. Asa ca lasati-o sa respire. O saptamana, doua, o luna.

3. Mai multa munca decat talent. Ca in orice arta, meserie munca inseamna enorm. Desigur, celor talentati le vine mai usor sa fac acel lucru sau o fac mai bine. Trebuie sa tot exersezi, sa tot scrii, sa tot rescrii.

4. Citeste mult. Pe langa faptul ca ramai cu ceva dupa o carte, pentru cei care lucreaza cu cuvintele le mai ramane si altceva. Poate cateva cuvinte noi, poate un nou mod de a povesti, relata, poate un mod interesant de a contura personaje sau cum sa redai alert faptele. Aproape in orice carte gasesti ceva pe care sa-l folosesti mai departe. Aici merg tot felul de materiale de citit: reviste, brosuri, pliante, etichete, nu se stie de unde apare ideea.

5. Fura de peste tot. Orice. Oriunde. Filme, carti, articole din reviste, bloguri, facebook, jocuri, comic-books, tablouri, fotografie. Tot ceea ce rezoneaza cu tine. Dupa ce le furi, le modifici pe propiul tau eu si astfel reiese ceva nou.

Mai mult intr-o postare viitoare.

Advertisements

7 thoughts on “Tips & Tricks & alte sfaturi despre scris

  1. Ai dreptate. Cam asta trebuie să faci. Totuşi, nu ştiu ce să zic de ultima condiţie… Poate dacă precizezi sursa (cel puţin aşa cred eu).

      • Nu e o sursa, un site, am citit asa ceva pe undeva. Ideea e ca sa nu plagiezi, ci doar sa iei ideea si sa o modelezi pe sistemul tau. Poti sa furi modul de naratiune, structura povestii pentru propiul material.

  2. Referitor la discutia aia cu corectura, povestea e veche si batatorita in fictiune si in edituri.Dupa ce am trait vreo trei ani alaturi de oameni care traiau din scris, am ajuns intelept la concluzia ca mereu, mereu, mai e ceva ce trebuie imbunatatit, schimbat, modificat…acum ma lovesc de lipsa de timp la retetarul meu de fitness, dar as recomanda tuturor sa revina asupra textelor:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s