Novecento

Sa va mai povestesc ceva despre o carte. E mica, subtire, are scrisul mare si se citeste  cam in doua ore, sa zicem. Alessandro Barico, autorul, marturiseste ca a scris cartea pentru un actor si un regizor. Iar acestia au realizat un spectacol. Cred ca a iesit bine:) Baricco mai spune ca nu stie exact ce este textul de fata, insa ” mi se pare o poveste frumosa, care merita sa fie spusa altora”. Si chiar asa este.

Danny Boodmann T.D Lemon Novecento este un pianist, iar vaporul ce strabate oceanul Atlantic este casa pentru el. Novecento nu a coborat niciodata pe uscat. Cine e? cum si asa mai departe nu va spun ca sa cititi si voi, dar sa stiti ca e o poveste frumoasa. Mi-a placut explicatia numelui, am ras la numele cailor de curse asemenea lui Danny Boodmann, firul narativ curge repede si a placut sa stai cu cartea in fata.

Baricco a reusit prin cateva trasaturi  sa creeze niste personaje faine, simple, iar  inca un lucru pe care vreau sa-l mentionez e stilul de narare. Noi aflam povestea din perspectiva unui trompetist aflat pe vapor si se vede in povestire ca e un om normal, fara prea multa scoala etc, facand asta, povestea capata mai multa autenticitate. Nu citesti o carte, ci il asculti pe cineva povestindu-ti ceva extraordinar.

Vreau sa inchei cu o fraza de pe spatele cartii: “Cititi-o ca pe o parabola (lumea-vapor, omul-calator) sau ascultati-o relaxati, ca si cum, in drum spre America, ati descoperi deodata o melodie care v-ar umple sufletul”.

P.S Cartea a fost pusa si in film. The Legend of 1900. Si e cu Tim Roth si realizat de Giuseppe Tornatore, cred ca e ok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s