Ruby Sparks

Cand fictiunea devine realitate, buhuhu….Filmul m-a atras din doua motive: ideea ca o poveste creata de imaginatia omului devine realitate. Cum ar fi daca personajul carui ii descrii viata apare langa tine. Iar al doilea motiv ar fi acela ca parea fun, a good time. In mare parte asa a fost.

Un tinerel, Calvin (Paul Dano-l-ati vazut prin Little Miss Sunshine, Meek’s Cutoff, Knight and Day etc), este un geniu, cel putin asta zice toata lumea, desi lui nu-i placea acel cuvant. A abandonat liceul si a scris un roman, apoi cateva povesti  si a devenit destul de cunoscut. De ceva vreme se afla intr-o stare mai proasta si nu putea scrie. Dupa un somn zdravan pe canapea si un vis cu o fata roscata se gaseste foarte inspirat. Scrie cu frenezie zile, nopti si fata din visul lui incepe sa prinda contur pe foaie, dar nu numai. Intr-o zi, Ruby apare in bucatarie. Era iubita lui. Se intamplase. Din pagina s-a transportat in lumea reala. Dupa cum va puteti imagina, Ruby era o femeie exact pe gustul lui Calvin, insa basmul nu putea tine pana la sfarsit.

Filmul este scris de Zoe Kazan (Bored to Death, Meek’s Cutoff, Happythankyoumoreplease etc), chiar roscata din film, si se pare ca nu degeaba e stranepoata marelui regizor Elia Kazan ( A streetcar named Desire, East of Eden, On the Waterfront etc). Talentul a ajuns si pana la Zoe; joaca foarte bine, e draguta si potrivita pentru film si nici scenariul nu e rau. Ideea este interesanta, dar solutionarea povestii nu este chiar atat de buna. La momentul decisiv, pe care o sa-l observati, scenariul alege sa mearga pe calea cea mai usoara, previzibila, anuntata inca de pe la inceputul filmului. Ah, si mai are si chimie cu Paul Dano (cei doi formeaza un cuplu si in spatele camerelor de filmat). Ca tot vorbeam de Dano, se descurca bine in pielea unui autor singuratic, cam geek, fara prieteni (o recidiva din Knight and Day, numai ca acolo era un geniu, geek care se pricepea la IT and stuff). E ok in majoritatea filmelor, nici prea prost, nici prea bun.

Quirkiness-ul (n-am gasit un cuvant potrivit in romana)  filmului se simte inca de la inceput. Se vede ca la carma se afla Jonathan Dayton si Valerie Faris-regizorii din spatele frumosului Little Miss Sunshine. Fac o treaba buna cu Ruby Sparks si reusesc sa mentina un tempo bun, scenele sunt dozate bine si nu se pune accent in mod deosebit nici pe drama, nici pe momentele fericite.

Problema filmului este partea a doua. Inca de cand am vazut trailerul am fost curios sa vad cum se decide desfasurarea, finalul. Poate ar fi fost mai interesant daca Calvin ar fi fost mai matur si ar fi incercat sa rezolve situatia altfel? Nu stiu, poate.

Totusi, ii dau nota de trecere pentru ca e fun.

P.S Antonio Banderas e tare!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s