Filmele lui 2012

10.  The Dark Knight Rises

Good-old-blockbuster. Poveste buna, eroi si anti-eroi, batalii de mare clasa, efecte speciale, popcorn si un final satisfacator al Batman-ului lui C. Nolan.

9. Killer Joe

Violent, amuzant, cu un M. McConaughey in mare forma.Mi-a placut ca e un film care-ti spune drept ce vrea si cum o sa fie. Si mi-a placut ca nu s-a concentrate pe crima evidenta ce urma sa aiba loc. Merita sa fie recunoscut.

8. Toata lumea din familia noastra

S-a strecurat si un film romanesc in lista. De ce? Pentru ca e bun. Incredibil de fascinant. Parca niciodata nu am mai fost atat de impresionat de violenta de pe ecran. E grozav si actorii sunt foarte buni. Nu ma gandeam ca o sa-mi placa asa de mult un film romanesc.

7. Silver Linings Playbook

Desi nu este foarte original, abia asteptam sa vad acel dans de final. Simteam ca am emotii pentru ei. E o poveste draguta, cu actori buni, ce curge lin, desi o da in clisee pe ici, pe dincolo. Dar nu prea m-a suparat asta. J. Lawrence chiar mi-a placut (in Hunger Games am urat-o), Bradley Cooper in good form si R. De Niro poate sa zica si el ca a mai jucat intr-un film bun.

6.  Django Unchained

Nu prea sunt un fan al lui Tarantino. Imi plac extraordinar de mult Reservoir Dogs si Pulp Fiction, dar celelalte filme ale lui ma cam lasa rece (mai putin Inglorious Basterds, film bun). De aceea nu eram prea nerabdator sa-i vad urmatorul film-Django. Dar uite ca a ajuns in lista. Mi-a placut desi se intinde cam mult (si in timpul asta nu ne ofera prea multe). E amuzant, e violent, amprenta lui Tarantino se vede clar in a doua jumatate a filmului. Leonardo e grozav din nou. Waltz la fel si J. Foxx e fain. Dar un pic cam simplu pentru mine.

5. Holy Motors

Good filmmaking. Un concept interesant, ce ataca mai multe idei si povesti, un concept greu de realizat, insa Leos Carax a dovedit ca poate. Denis Lavant este extraordinar, alta ratare din partea Academiei, interpreteaza nu mai putin de 9 roluri si o face foarte bine. Se afla doar pe locul cinci deorece temele si motivele filmului nu reprezinta un subiect deosebit de interesant pentru mine.

4. Argo

Ben Affleck dovedeste inca o data, dupa The Town, ca este un regizor priceput, poate chiar mai talentat decat ca actor. De ce este Argo pe aceasta pozitie? Pentru ca este un thriller ce reuseste sa mentina tenisiunea de-a lungul filmului. Te tine prins la ceea ce se intampla pe ecran de la inceput pana la sfarsit. Greu de reusit.

3. Once upon a time in Anatolia

Asta caut eu in cinema, intr-un film. O poveste interesanta, ce se poate exprima pe mai multe planuri, impreuna cu imagine impecabila ce te vrajeste. Filmul asta turcesc nu merita sa fie uitat. “te prinde si nu-ti mai da drumul exact cum un lat prinde laba unui animal.”

2. Rust and Bone

O poveste atat de emotionanta si de bine interpretata. Lui Marion Cotilard i s-a facut o nedreptate cand nu a primit nici macar o nominalizare la Oscar pentru premiul de cea mai buna actrita. De rouille et d’os  iti da un sut in gura sau un pumn in stomac. E puternic si nu se ascunde; de la inceput pana la sfarsit incearca sa te stoarca de sentimente, spuneam in cronica filmului.

1. Moonrise Kingdom

Cel mai bun film al anului 2012. Wes Anderson ne aduce din nou o poveste ciudatica, dar frumoasa. O poveste interesanta, iar in mijlocul ei se afla doi copii, “wise beyond their ears”. O regie impecabila, imagini frumoase, compozitia excelenta, umorul si jocul superb al actorilor sunt printre caracteristicele cel recomanda pe Moonrise Kingdom la filmul anului.

Filmele pe care nu le-am vazut si ar fi putut influenta acest top: The Master si Amour.

Mentiuni: Beasts of the Southern Wild, Lincoln, Le Havre si Dupa Dealuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s