Ce repede trec filmele: Pickpocket (1959)

Pickpocket de Robert Bresson cu Martin LaSalle si Marika Green.

bscap0020

Al doilea film de-al lui Bresson vazut de mine, a doua fascinatie. I love this guy. Pickpocket si L’argent “are a mattter of taste”, dar nu le poti disputa valoarea. Si aici Bresson apeleaza la actori necunoscuti, nu-l intereseaza interpretarea lor si se concentreaza mai mult pe poveste, pe ideea pe care vrea sa-o transmita. Actori renunta la orice emotie si vorbesc fara inflexiuni in voce, foarte nenatural, dar atat de interesant. Filmul face o paralela cu cartea lui Dostoievski- Crima si Pedeapsa. Asa ca daca ti s-a parut interesant romanul si “Pickpocket” o sa-ti trezeasca interesul. Barbatul fura constient ca se afla in afara moralitati, dar dupa ce lege va fi judecat, se intreaba el.

bscap0019

Asa e ca are trasaturi comune cu Natalie Portman?

Mi-a placut foarte mult cum Bresson filmeaza scenele de “pickpocketing”, ma simteam ca in fata unui documentar despre hoti. O succesiune de close-up-uri iti arata precis cum functioneaza si cum hotii usureaza victima de portofel.

Cred ca oricine se considera iubitor de cinema ar trebui sa vada filmele lui Bresson. Mie imi pare rau ca abia acum l-am descoperit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s