Ce repede trec filmele: I Vitelloni (1953) si Toby Dammit (1968)

I Vitelloni de Federico Fellini si segmentul Toby Dammit din Spirits of the Dead

bscap0021

I Vitelloni inseamna baietii si ne spune povestea a cinci prieteni ce viseaza la aventuri si sa scape din oraselul italian (Rimini-orasul natal al lui Federico Fellini). E un film frumos ce emana o unda de tristete, dar eu m-am simtit bine,  satisfacut urmarindu-l. Desi Fausto este personajul principal, Fellini realizeaza bine portretele tuturor, fiecare cu elemente unice ( afemeiat, scriitorul, cel imatur etc), insa toti sunt uniti de trasatura ce se afla in fiecare. Filmul a fost bine primit in Italia si peste Ocean (are si nominalizare la Oscar pentru scenariu) si avea sa-l transforme pe Fellini dintr-un mare regizor intr-unul foarte mare.

Chestia care imi place cel mai mult la filmele lui Fellini, se aplica si la cele doua filme de aici, este faptul ca inca din primele zece minute esti transportat in alta lume, in alt univers, in lumea lui Fellini. Nu mai esti in dormitor si te uiti la un monitor, ci participi la un carnaval, asisti la momente tragice sau razi cu baietii. Uite, I Vitelloni incepe cu decernare a premiului Miss Sirena, dar ceremonia este intrerupta brusc de o furtuna, iar oamenii fug la adapost , iar acolo e haos, petrecere si voie buna pana cand lesina Miss Sirena. E ceva ce numai Fellini reuseste sa faca. i.t

bscap0022

Toby Dammit este un segment de 40 de minute ce face parte din filmul Spirits of the Dead (3 regizori au adaptat 3 povesti de-ale lui Poe). Am inteles ca filmul nu e prea bun si e plictisitor, doar Toby Dammit fiind de remarcat. Si aici atmosfera e “fellineasca”, si noi vedem povestea unui actor englez sosit la Roma pentru a primi un premiu. Se simte influenta lui Edgard Allan Poe pentru ca povestea are urme dark si e mai bizara.  Singura chestie ce nu se potriveste cu regizorul italian este faptul ca e filmat color in niste culori foarte puternice.

I Vitelloni este pentru toata lumea, iar Toby Dammit doar pentru cei familiarizati cu opera maestrului italian. 

Advertisements

One thought on “Ce repede trec filmele: I Vitelloni (1953) si Toby Dammit (1968)

  1. Pingback: Filmele preferate vazute in 2013 | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s