Ce repede trec filmele: La Passion de Jeanne d’Arc (1928)

La Passion de Jeanne d’Arc de Carl Dreyer.

bscap0030

Cei mai multi dintre voi stiu ca eu nu sunt un om religios, dar filmul asta m-a emotionat foarte mult, iar in restul timpului m-a facut sa ma simt de cacat (in a good way).  La Passion e in topuri cam peste tot pe unde te uiti (mai putin ala imdb), dar il tot ocoleam. Daca si voi sunteti in situatia aia, go watch it now! It’s a masterpiece. Povestea e simpla: judecata Ioanei d’Arc de catre functiile bisericesti pentru ca ea sustine ca e trimisa lui Dumneazeu si l-a fel cum s-a intamplat cu Iisus, Ioana este pedepsita.

Maria Falconetti s-a nascut pentru rolul Ioanei din filmul asta; e perfecta, iar ochii ei mari, inlacrimati inmoaie orice suflet.

Si inca nu am ajuns la partea cea mai buna: regia. Modul in care regizorul, Carl Dreyer, realizeaza acest film este incredibil. La Passion e aproape compus numai din close-up-uri filmate de jos sau de sus. Rareori se mai strecoara un plan median sau general in compozitia filmului. Astfel reuseste sa redea frumusetea lui Jeanne si a sufletului ei (ochii sunt tot timpul expresivi), iar preotii sunt ceva de groaza, cei mai mult dintre ei (fete ridate, ochii mici, parul care le iese din urechi si din nas). Inadrarea lui Dreyer poate parea ciudata azi, dar merita studiata. i.t

bscap0029

Iar spre final, filmul ne arata o violenta excesiva poate, nici macar toate efectele speciale de azi nu pot reda atat de bine violenta aceea, nebunia de acolo.

P.S Scena in care soldatii se inarmeaza si buzduganele cad de la fereastra in timp ce camera se misca este geniala! Muzica este si ea excelenta si mi s-a parut ca s-a potrivit foarte bine cu filmul lui Dreyer.

Recomand.

Advertisements

One thought on “Ce repede trec filmele: La Passion de Jeanne d’Arc (1928)

  1. Pingback: Filmele preferate vazute in 2013 | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s