Before Midnight (2013)

Before Midnight de Richard Linklater cu Ethan Hawke si Julie Delpy.

before-midnight

Era greu de batut filmul Before Sunset (a fost romantic, conversatii frumoase si un final abiguu excelent),  dar cu Midnight  au reusit sa adauge o noua dimensiune seriei . In primul film se exploreaza ideea asta de indragostire, emotia pe care o simti cand  ai gasit ceva special, pe cineva special. Si a fost grozav, apoi a venit Sunset, care pe langa primele idei exprimate in Sunrise, a venit cu o nota de nostalgie, maturitate in conversatii, in umor si oamenii au fost incantati de asta. Iar in Midnight, magia intalnirilor din primele filme este inca acolo, dar este ascunsa in casnicie, cresterea copiilor, in viata reala.

Al treilea film respecta structura impusa de primele doua (el, ea, conversatie, plimbare), dar insereaza si elemente noi care functioneaza (alti actori  participa activ la poveste pentru o portiune din film). Ce e atat de grozav la filmele astea este faptul ca nu au o structura scenaristica clasica (intriga, concluzie etc), ci aici e, mai degraba, o structura spirituala, emotionala, daca vrei, pentru ca nu se intampla nimic in film (doar doua persoane ce vorbesc), dar spiritual persoanele se schimba, trec prin mai multe etape emotionale si cred ca asta e grozav. Si e foarte greu de realizat pentru ca aceasta metoda de a face filme poate fi foarte alunecosa.

O alta realizare importanta pentru Midnight (si pentru celalalte) este faptul ca reuseste sa nu tina parte nici unuia dintre ei. Nu o sa te uiti la filmul asta si o sa crezi ca e misogin sau ca Celine o bate prea tare cu feminismul, exista o balanta foarte bine tinuta (chiar si atunci cand se cearta-fiecare greseste in felul lui). Si cred ca aceasta realizare provine dintr-o colaborare foarte stransa intre cei trei-Ethan Hawke, Julie Delpy si Richard Linklater.

Am pus si eu cateva cuvinte din film pe o pagina.

Am pus si eu cateva cuvinte din film pe o pagina.

Nu cred ca am mai vazut o relatie dintre un barbat si o femeie transpusa atat de bine pe ecran. E atat de real si orice persoana care a fost intr-o relatie de lunga durata o sa gasesca multe lucruri cu care o sa rezoneze. It’s really great; am zambit mult, am ras si am stat tensionat in scaun, iar sfarsitul e superb.

Trebuie sa zic ca si imaginea este frumoasa si tot filmul are o aura de vacanta cu razele soarelui ce se strecoara in camera, strazile frumoase ale micului orasel grecesc.

Cel mai bun film al anului 2013 pana acum si sper sa primeasca niste nominalizari la Oscar. Recomand.

Advertisements

2 thoughts on “Before Midnight (2013)

  1. Pingback: Ce super filme vedem in 2013 | Leafs in february*

  2. Pingback: Cele mai bune filme ale anului 2013 | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s