Ce repede trec filmele: Le Samourai (1967)

Le Samourai de Jean-Pierre Melville cu Alain Delon.

samourai

Filmul lui Melville este foarte rece, detasat, executat cu o precizie de chirurg, dar care nu a reusit sa trezeasca nicio emotie, sentiment de la mine.  Alain Delon il interpreteaza pe Jeff Costelo (nume cam bizar pt un frantuz), un asasin platit, singuratic, care realizeaza misiunile tacticos si cu succes. Duce la capat si ultimul asasinat, dar politia ajunge sa fie implicata si atunci lucrurile se complica pentru Jeff.

Spuneam despre film ca este rece pentru ca nu reusesti sa te atasezi emotional de niciun personaj de pe ecran. Delon e singuratic si abia daca vorbeste si nici nu avem parte de un backstory ca lumea. De aceea, e greu sa accepti ca blonda l-ar apara pe Jeff cu atata inversunare, desi nu stii nimic despre ei doi.

Alain Delon interpreteaza foarte bine si e cool si misterios. Mi-a placut cum Melville a tratat anumite scene (intalnirea lui Delon cu blondul la gara). Muzica buna si momente amuzante (in film nu se zambeste): metoda pe care o foloseau pentru a fura o masina, incercau nenumarate chei in contact pana cand pornea cu una…

Pentru mine “Le Samourai” este ca si cum ai privi un peste frumos ce se plimba printr-un acvariu. Sigur, e placut sa-l privesti plimbandu-se prin apa, dar dupa 5-10 minute te-ai plictisit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s