Ce repede trec filmele: Nebraska (2013)

Nebraska de Alexander Payne cu Bruce Dern si Will Forte.

nebraska

Nebraska este un film foarte personal de-al lui Payne, filmat alb-negru, ce ne spune povestea unei relatii, ne vorbeste despre trecerea timpului si speranta. Batranelul Woody Grant a “castigat” un milion de dolari si vrea cu orice pret (nu mai mult de 1 milion de dolari, badum-tss:D) sa-l obtina, ducandu-se in Lincoln, Nebraska (nu avea incredere in posta), asa ca fiul lui este de accord sa-l insoteasca. Si asa incepe aventura. Filmul are un scenariu simplu, scris inteligent si sincer, cu mai mult umor decat m-as fi asteptat (plin de truisme amuzante, pauze ciudate in conversatii si situatii ilare) si cu nostalgia de asteptat de la un asemenea film.

Toata lumea joaca foarte bine (nu degeaba Bruce Dern a castigat premiul pentru interpretare masculina la Cannes) si chiar si Will Forte dovedeste ca poate face un rol serios. El fiind tipul care joaca in schitele SNL si care a avut rolul principal in MacGruber (parodia dupa McGyver).

Alexander Payne apeleaza la alb-negru pentru Nebraska pentru a reduce imaginea la esenta ? pentru a nu ne lasa distrasi de culorile frumoase ale peisajelor americane? (desi sunt cateva cadre destul de impresionante cu campurile intinse ale Nebraskai) sau pentru a arata decrepitudinea orasului micut Hawthorne (unde Woody a crescut) sau pentru a accentua nostalgia resimtita de Woody? Nu stiu exact, dar a functionat.

Advertisements

One thought on “Ce repede trec filmele: Nebraska (2013)

  1. Pingback: Cele mai bune filme ale anului 2013 | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s