Ce repede trec filmele: Lawrence of Arabia (1962)

Lawrence of Arabia de David Lean cu Peter O’Toole si Alec Guiness.

lawrence

Este clar ca Lawrence este unul dintre filmele bune ale cinemaului cu un Peter O’Toole in mare forma si cu o poveste si personaje interesante. Insa as avea de precizat si cateva minusuri: 1. am fost dezamagit ca majoritatea actorilor au fost americani si toti arabi vorbeau o engleza perfecta; 2. cred ca filmul ar fi beneficiat de o editare mai riguroasa (de la 3 ore 30- cam pe la 3 ore). 3 Spre final scenariul se cam “pierde” si la un momentat dat nu se intelege care e motivatia lui Lawrence (nu m-am prins de ce se duce la comandatul turc, doar ca sa fie prins si batut si chiar si finalul e putin confuz).

Filmul trateaza atat subiectul revoltei arabe si incercarea de unificare a acestui popor cat si evolutia lui Lawrence, un adevarat studiu de personaj. Este un personaj complex cu defecte si calitati, care evolueaza natural de-a lungul filmului, iar Peter O’Toole face o treaba excelenta pentru a ne arata asta. Trebuie sa-l mentionez si pe Alec Guiness, care a fost excelent si el in rolul printului Faisal.

lawrence2

Pe langa scenariul interesant, avem parte si de o cinematografie foarte bine executata. Imagini spetaculoase cu desertul (la apus, in plina zi, sau noaptea), imagini excelent compuse, totul filmat in desert fara efecte speciale. Impresionant.

The Epic of all Epics, ne zice rottentomatoes, si asa e. Are si el niste minusuri, din punctul meu de vedere, dar nu-i strica armura lui Lawrence of Arabia.

Advertisements

One thought on “Ce repede trec filmele: Lawrence of Arabia (1962)

  1. Pingback: Filmele preferate vazute in 2013 | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s