Ce repede trec filmele: The Passenger (1975)

The Passenger sau Professione: reporter (denumirea in engleza e mult potrivita) de Michelangelo Antonioni cu Jack Nicholson, Maria Schneider.

pass

Filmul incepe precum un thriler clasic: David Locke (Nicholson) s-a saturat de viata de reporter, de viata lui in general si are ocazia sa inceapa din nou ca David Robertson (tip pe care-l gaseste mort in camera de hotel si hotaraste sa-i fure identitatea). Tipu’ asta, Robertson, era misterios, si avea un carnetel cu tot felul de intalniri. Locke afla ca Robertson era traficant de arme, insa asta nu-l sperie si continua. Ajunge in Barcelona unde da peste o fata, un suflet asemanator cu al lui.

Cum The Passenger e facut de Antonioni era de asteptat ca filmul sa se axeze pe conturul personajelor si mai putin pe a actiunii exterioare; Toata urmarirea etc este doar o distragere de la ceea ce vrea sa ne spuna Antonioni cu adevarat. Vrea sa ne spuna povestea unui suflet ratacit, care nu-si gaseste identitatea, care incearca sa afle ce e cu el pe lumea asta si gaseste aceeasi ambiguitate si in chipul fetei pe care o vede in Barcelona, fata care i se alatura mai departe in aventura.

Nimeni nu poate zice ca Antonioni este un regizor prost, dar nu reusit pana acum sa-mi intre sub piele cu filmele lui (The Passenger este filmul cu nr 4 pe care-l vad din opera lui). Filmele acestuia au o cinematografie frumoasa, tematici interesante si idei transmise subtil, dar parca este prea sec si de fiecare data reuseste sa ma plictiseasca (in fiecare film au existat momente de plictiseala).

Daca-ti place Antonioni, sigur, filmul asta e de vazut. Daca nu, nu. Daca nu stii cu ce se mananca, poti sa incepi cu L’avventura.

P.S Mi-a placut la nebunie sfarsitul si modul cum Antonioni a decis sa ne arate asta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s