Ce repede trec filmele: Synecdoche, New York (2008)

Synecdoche, New York de Charlie Kaufman cu Philip Seymor Hoffman si Michelle Williams.

synecCharlie Kaufman este recunoscut ca abordeaza subiecte non-traditionale (vezi Eternal Sunshine, Adaptation sau Being John Malkovich), insa Synecdoche, New York este cel mai impresionant efort al scenaristului devenit si regizor pentru acest film. Este un proiect grandios, complex (asemenea piese de teatru reprezentate in film)  ce se intinde pe doua ore si desi, la un moment, se pierde in propriile maruntaie, este un film excelent ce merita mai multa atentie.

syne2

Privind superficial, filmul ne spune povestea unui director de teatru care o ia razna putin (din cauza situatie familiale, pentru ca era obsedat de moarte, cam ipohondru etc) si vrea sa puna in scena cea mai grandioasa piesa, o piesa care vrea sa reprezinte viata insasi (cam pe aici realizezi de ce si-a numit asa filmul). Dar Kaufman il provoaca pe spectator si rupe orice regula de temporalitate (ba merge inainte, ba inapoi, fara sa-ti dea vreun semn evident). Cum nici piesa lui Codart (Hoffman) nu este doar despre moarte, ci despre viata, nastere, moarte, relatii, iubire, singuratate, identitate, asta se intampla in Synecdoche, New  York. Ceea ce incearca Hoffman sa faca cu piesa de teatru, reuseste Kaufman sa faca cu filmul.

syne3

Am doar o chestie negativa de comentat, la un moment dat, apar atat de multe personaje, situatii, incat ceea ce se intampla pe ecran este aproape o nebunie. Dar trebuie sa te lasi dus de val si nu te indoiesti de fiecare lucru marunt care apare si nu corespunde cu narativa traditionala.

Chiar mi-a placut asta. Philip Seymor Hoffman este excelent, pe Michelle Williams sa nu o recunosc (o transformare totala), iar povestea, cu toate imbarligaturile, se desface usor si frumos spre final.

Advertisements

2 thoughts on “Ce repede trec filmele: Synecdoche, New York (2008)

  1. Pingback: Filmele preferate vazute in 2013 | Leafs in february*

  2. Pingback: Philip Seymour Hoffman | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s