Ce repede trec filmele: You, The Living (2007)

You, The Living de Roy Andersson

bscap0025

Acest film este o productie suedeza, de calitate, ce a trecut, oarecum, pe sub radar. A ajuns pe la cateva festivale, printre care si Cannes, a si castigat cate ceva, dar nu a facut valuri. You, The Living nu are un personaj principal, o desfasurare a actiunii clasica, ci este compus din mai multe scenete, cele mai multe amuzante, ce infatiseaza comportamentul uman in anumite situatii. De la banalul, vecinul de de-asupra face zgomot, asta de jos vine si bate cu matura in tavan pana-i cade lustra, pana la chestii mai importante, cum ar fi sistemul judiciar (si el tratat cu umor). Acum, scenetele astea nu sunt chiar discontinue, pentru ca aceleasi personaje reapar si in alte momente de-a lungul filmului.

bscap0026

Este un film unic, cred, ce exploreaza cu umor tot felul de situatii cat se poate de umane, filmat intr-un fel foarte minimalist si eficient. Decorurile au doar strictul necesar, fara sa ingreuneze imaginea, iar Roy Andersson apeleaza la foarte multe cadre statice pentru a-si spune povestea (foarte rar are miscari de camera). Ceea ce cred ca si asta contribuie la amuzament (aceste cadre accentueaza sentimentul de jena, in unele situatii). Parca e altfel sa vezi dintr-un singur unghi (2-3 minute) cum un trompetist canta privind pe geam (afara era o furtuna mare rau), insotit de trombonist si un chitarist.

S-ar putea sa nu fie pentru toata lumea, dar orice iubitor de cinema ar trebui sa-i acorde o mica atentie, cel putin, lui You, The Living.

 It is simply a tragic comedy or a comic tragedy about us- Roy Andersson.

Advertisements

One thought on “Ce repede trec filmele: You, The Living (2007)

  1. Pingback: March Madness-recomandari | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s