Ce repede trec filmele: The French Connection (1971)

The French Connection de William Friedkin cu Gene Hackman, Fernando Ray.

french connection

Filiera franceza, un clasic, right? Eu am cam fost dezamagit de filmul lui Friedkin. Si e cazul, destul de rar pentru mine, cand nu inteleg de ce este considerat un film de referinta. Multi au o problema asemanatoare cu Citizen Kane, dar acolo inca poti aprecia regia excelenta, cinematografia si chiar si studiul de personaj pe care-l desfasoara Welles. Aici, French Connection e un film ok, dar nu vad de unde vine mare agitatie.

Nu sunt orb sa nu-i recunosc calitatile, realizarile (are parte de una dintre cele mai bune urmariri si Friedkin compune in asa fel, incat chiar ai impresia ca se misca foarte repede) si chiar da si dovada de munca politista ca lumea (mi-au placut mult acele urmariri pe jos). Dar povestea nu este extraordinara si desi Hackman joaca foarte bine nu poti sa-i reprosezi scenaristului ca a creat un personaj atat de varza ca politist (de multe ori tintele lui isi dau seama ca sunt urmarite sau trage fara sa avertizeze etc). Sigur, in film s-a vrut sa se arate ca politisti nu sunt numai buni, ca nu sunt chiar corecti din punct de vedere moral si asa mai departe.

Per total, The French Connection e un film politist ok, dar nu vad unde e “the clasic”. 

P.S A reusit sa bata “A Clockwork Orange” pentru cel mai bun film si Friedkin l-a “luat” pe Kubrik la cel mai bun regizor. Hmmm…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s