Ce repede trec filmele: The Silence (1963)

The Silence de Ingmar Bergman cu Ingrid Thulin si Gunnel Lindblom.

the silence

Este un film diferit de ceea ce ne ofera Bergman de obicei, fara monologuri si mai mult accent pe vizual. Bergman si-a luat in serios denumirea filmului deoarece majoritatea actiunii se petrece in liniste, fara ca cineva sa spuna un cuvant, povestirea din camera fiind factorul important in film. In The Silence doua surori (Anna si Ester) calatoresc intr-un oras fara nume, in care nu se vorbeste engleza, franceza, spaniola sau suedeza, un oras afectat de razboi. Impreuna cu Anna calatoreste si fiul ei Johan. Ester e bolnava si-si petrece majoritatea timpului in camera de hotel, Johan se joaca pe holurile cladirii, iar Anna, simtindu-se inabusita de aerul cald din hotel, iese in oras sa se racoreasca. Cam asa ar fi rezumat pe scurt.

The Silence poate fi un film dificil deoarece spectatorul este introdus intr-un anumit context, insa nu primeste raspunsuri. Exista ceva intre cele doua surori (iubire si ura, gelozie si mila si asa mai departe), dar nu afli de ce se intampla asta. Cineva a gresit, dar cine si cand? Sa fie una dintre ele, sa fie mama lor, care nici nu e mentionata, sau tatal lor, de fiecare data cand este mentionat stim ca este mort. Pe langa asta, si povestirea vizuala ce aproape inlocuieste povestirea normala s-ar putea sa-i inlature pe spectatorii obisnuiti, dar cinefili se vor bucura cu siguranta. The Silence are una dintre cele mai frumoase imagini din filmele lui Bergman, acea scena excelenta in care baiatul se uita pe geam si vede tancurile (Bergman ne arata un pahar de apa cum tremura si cum se ciocneste de carafa cu apa, apoi auzim zgomotul motoarelor, ca in final sa vedem si noi tancurile pe strada).

P.S Sa nu va luati dupa trailer; e foarte diferit de ceea ce se vede aici. Chiar a fost marketat in SUA ca un film erotic si lumea s-a imbulzit sa-l vada (da, sunt ceva scene, dar nimic socant pentru noi, acum)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s