Ce repede trec filmele: La Grande Bellezza (2013)

La Grande Bellezza sau The Great Beauty de Paolo Sorrentino cu Toni Servillo si Sabrina Ferilli.

Bellezza

Aici se face diferenta intre cinema si film. Se produc multe filme pe an si le vezi cam peste tot, dar cinema-ul apare rar; este ceva magic, care-ti fura picioarele si mintile si te face sa plutesti intr-o lume imaginara, timp de una, doua, trei ore. Cu siguranta, La Grande Belleza face parte din cinema pentru ca are toate elementele necesare: o poveste interesanta, usor filozofica (narativa cuprinde metafore si simboluri), excelent din punct de vedere vizual, iar actorii joaca foarte bine, in special Toni Servillo (Jep), ce exsuda o carisma molipsitoare.

Jep Gambardella este un tip cult, carismatic, ce traieste si se distreaza in viata de lux a Romei. Merge la petreceri, danseaza si sta cu prietenii pana vine dimineata, iar inainte de culcare face o plimbare pe strazile frumoase ale Romei. Odata cu implinirea varstei de 65 de ani, el incepe sa se gandeasca la viata lui si ce urmeaza, dar nu-si plange de mila. De fiecare data, cand este intrebat de ce nu mai scrie o carte (scrisese una cand era tanar), Jep glumeste, zicand ca era prea ocupat cu petrecerile etc. Fara sa zic prea multe, La Grande Belleza ne vorbeste (de multe ori, foarte amuzant) despre viata, societate, frumusete, Roma, si despre acea cautare a unei “grande bellezza”.

bellezza2

Imaginile sunt la fel de frumoase precum sculpturile din Roma si asta cred ca e unul dintre cele mai bune complimente pentru Paolo Sorrentino si Luca Bigazzi, directorul de imagine (a lucrat cu Sorrentino la mai multe filme, dar si cu Abbas Kiarostami la Certified Copy). Camera se misca cu usurinta, pluteste pe strazile orasului, prin gradinile frumoase sau pe holurile intunecate ale muzeelor. Unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-am vazut anul asta si ca sa nu va mai plictisesc cu text, am urcat o scena din film pe youtube, ca sa va lamuriti singuri. De asemenea, mi-a placut mult contrastul muzical prezent in film (muzica clasica se razboieste cu muzica electronica si remixurile de la petreceri)

Cu toate astea, am si o mica nemultumire: nu am inteles de ce Sorrentino a ales sa introduca scenele cu babuta religioasa, nu prea mi-am dat seama cum a contribuit asta la tema filmului. Cine stie, poate la o a doua vizionare (o sa fie, cu siguranta) o sa inteleg si partea asta. Pana atunci, va urez vizionare placuta.

P.S Din trailer filmul poate parea plictisitor, dar nu este, credeti-ma.

Advertisements

2 thoughts on “Ce repede trec filmele: La Grande Bellezza (2013)

  1. Povestea “Babutei religioasa” este fara doar si poate modul prin care Sorrentino ne sugereaza ca “Marea Frumusete” se poate regasi, printre altele, si in credinta, spiritualitate, penitenta, detasare materiala.

  2. Pingback: Cele mai bune filme ale anului 2013 | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s