Ce repede trec filmele: Taxi Driver (1976)

Taxi Driver de Martin Scorsese cu Robert De Niro, Jodie Foster

bscap0046

Cand am vazut pentru prima data Taxi Driver, acum cativa ani, mi-am zis ca este un film bun, dar nu vad unde e aceea calitate de “masterpiece”. Acum, dupa o alta vizionare, mi-am imbunatatit parerea despre film si mi-am zis ca este un film foarte bun, dar inca nu vad acel “masterpiece”. Poate dupa o alta vizionare, cine stie.

Sa nu ma intelegeti gresit, Taxi Driver este un film memorabil cu una dintre cele mai cunoscute replici din cinema (Are you talkin’ to me? Well, I’m the only one here, spune Travis privindu-se in oglinda), dar nu vad un scop mai mare aici, doar un fragment din viata unui veteran de razboi, un om care incearca sa salveze doua femei din societatea naspa in care traiesc (pe Iris de pe strazile New Yorkului, iar pe Betsy din campania politica si singuratatea pe care o simte).  Travis este un tip singuratic, care incearca se gaseasca pe cineva in lumea asta, in orasul asta murdar, plin de “scums”; incearca asta cu Betsy, cu Iris, chiar si cu colegii sai, taximetristii. Dar nu prea reuseste, cand sta cu taximetristi abia daca zice un cuvant, iar cand vrea sa vorbeasca cu “Vrajitorul”, abia daca formeaza o propozitie confuza.

bscap0045

Cum spuneam, Travis nu e fericit cu lumea in care traieste si ar vrea o schimbare (chiar ii cere asta politicianului care urma sa candideze la presedintie), iar Scorsese ne arata ce spirit de observatie are cand conduce taxi-ul, iar trotuarele, pline cu prostituate si pesti, sunt filmate in slow-motion, din perspectiva lui Travis. Insa rebeliunea lui se rezuma la o tentativa esuata de ucidere, apoi de eliberare a lui Iris din mana pestelui ei, Sport.

Si ce inseamna finalul? Poate ma lamureste si pe mine cineva. Betsy merge cu Travis in taxi si ii spune ca a auzit ce s-a intamplat si-l intreaba ce mai face, iar Travis ii spune ca nu a fost mare lucru si ca a trecut peste, ca e doar putin intepenit si atat. Asta inseamna ca actul lui de rebeliune s-a terminat? Asta a fost? Sau doar a spus asta sa par mai “dur” in fata lui Betsy?

P.S Mi-au placut mult imaginile lui Michael Chapman, directorul de imagine, iar soundtrack-ul a fost spot on!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s