Ce repede trec filme: Il Conformista (1970)

The Conformist de Bernardo Bertolucci cu Jean-Louis Trintignant.

bscap0048

Unul dintre cele mai frumoase/cinematice filme pe care le-am vazut. Dar despre asta mai tarziu. Am pornit filmul destul de rezervat pentru ca Bertolucci nu-mi lasase o impresie buna. The Dreamers a fost ok, dar nimic extraordinar, iar “The Last Tango in Paris” nu mi-a placut. Mi-am dat seama dupa prima scena si modul cum camera se misca prin spatiu ca o sa fie un film, cel putin, frumos de privit.

Clerici (Trintignant) lucreaza pentru politia politica a lui Mussolini, este un tip care a ramas traumatizat de o intamplare din copilarie, un tip care vrea sa fie normal, un conformist. De aceea vrea o sotie burgheza, mediocra si frumoasa si parca simti ca ascunde ceva. Acel ceva ce va rasarii tocmai la sfarsitul filmului. Clerici primeste misiunea de-al ucide pe fostul lui mentor, profesorul Quadri, un anti-fascist. Structura scenariului nu este cronologica si actiunea sare din linia prezentului (plimbarea cu masina) la diferite momente din trecut. O metoda interesanta de a povesti si astfel reuseste sa pastreze o anumita tensiune, un mister in poveste (unde se grabeste cu masina si despre ce femeie este vorba?). Fascismul este prezent ca tema si in discutiile perosnajelor, dar nu am de gand sa analizez asta deoarece cunostiintele mele despre fascism si Mussolini sunt limitate.

conform

Sa trecem la imagini, pe care orice iubitor de cinema le poate aprecia. Vittorio Storaro, directorul de imagine, foloseste culori bogate, miscari de camera fluide si unghiuri neobisnuite pentru a spune povestea intr-un mod cat se poate de original si cinematic.Unghiurile de filmare neobisnuite trimit, si ele, la anormalitatea lui Clerici si la dorinta acestuia de a se intrega in societate. Chiar cred ca este unul dintre cele mai frumoase pelicule filmate. Storaro l-a impresionat si pe Francis Ford Coppola si cei doi au lucrat la “Apocalypse Now”, al film cu niste imagini memorabile.

bscap0049

 

Excelent!

 

 

Advertisements

One thought on “Ce repede trec filme: Il Conformista (1970)

  1. Pingback: Filmele preferate vazute in 2013 | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s