Mother and son (1997)

Mother and Son este un film rusesc realizat de unul dintre cei mai indrazneti regizori, Aleksandr Sokurov. Sokurov este drept cunoscut regizorul filmului needitat, care contine filmare continua timp de aproximativ 90 de minute, fara taietura. Now that’s really impressive! Dar asta are loc in alta pelicula al lui Sokurov,  Russian Ark, pe care as vrea sa-l vad la un moment dat. Insa si Mother and son prezinta inovatii.

bscap0057

Mother and son este ceva neobisnuit, poetic, care-si imparte audienta in doua: cei care-l gasesc plictisitor si cei care-l gasesc frumos . Spun asta deoarece povestea este una foarte simpla (un fiu are grija de mama lui muribunda), cu multe cadre statice (unele se intind pe cateva minute), lucru care poate indeparta anumita categorie de spectatori. Eu ma regasesc in a doua categorie pentru ca desi povestea e atat de simpla, cu putin dialog, cred ca spune poetic si emotionant foarte multe despre iubirea mama-fiu, cum lucrurile se intorc, iar acum fiul isi tine mama cu afectiune la piept. De asemenea, cred ca filmul ne vorbeste despre singuratate si izolare, iar scena in care fiul este pe camp si vede trenul vorbeste de la sine. Fiul pare pierdut, parca nu-i vine sa creada ca mai exista cineva pe pamant.

bscap0056

Sokurov filmeaza dintr-un cadru fix, fara sa-si miste camera, cu un fel de sepia, ca si cum ar filma printr-un fund de borcan murdar. Un efect interesant. Dar asta nu este cea mai mare inovatie, ci faptul ca Sokurov a distorsionat filmul, l-a alungit pe diagonala. In unele parti, imaginea este distorsionata si se poate observa clar ca ceva nu este in regula. And it works. Nu am simtit ca ar fi doar un artificiu tehnic deoarece contribuie la atmosfera dezolanta, de singuratate. Ca tot am adus vorba de atmosfera, sunetul, inregistrarea vantului, frunzelor, are mare parte de “vina” aici. Excelent.

Cred ca este un film interesant, dar care necesita o anumita rabdare si o sensibilitate din partea spectatorului, iar Sokurov este un adevarat regizor avant-garde.

Advertisements

One thought on “Mother and son (1997)

  1. Pingback: Recomandarile lunii ianuarie | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s