The Story of Film: An Odyssey (2011)

The Story of Film: An Odyssey de Mark Cousins

story

Acesta este un documentar foarte interesant despre…film. Un serial cu 15 episoade (aproximativ 50-60 min fiecare) in care criticul, regizorul si istoricul de film, Mark Cousins exploreaza lumea filmului, de la aparitie pana in zilele noastre. Cred ca este o experienta importanta pentru orice cinefil cu momente interesante, dar si cu scene de umplutura.

Documentarul este format din trei parti mai si late: secvente din filmele discutate, interviuri cu personalitatile filmului (regizori, actori) si cadre contemporane filmate in locurile cu privire la subiectul discutat. Cousins dezvolta istoria filmului, in mare parte cronologic, pentru ca poate sari cativa ani sau decenii cand discuta despre o tema de film sau tehnica, care a fost preluata mai tarziu, reinterpretata. Printre personalitatile intervievate se numara: Stanley Doden (Singin’ in the Rain), Lars Von Trier (Melancholia), Paul Schrader (American Gigolo), Baz Luhrmann (Moulin Rouge!) etc. E interesant sa vezi toate punctele de vedere, dar nu toti aduc ceva folositor comentariului asupra filmului, epocii in discutie. Cu toate acestea, Cousins face o treaba buna si reuseste sa condenseze istoria filmului (vreo 100 de ani) in 15 ore.

Eu m-am bucurat mult de “The Story of Film” pentru ca e plin de lucruri interesante, istorioare, anecdote si am aflat multe despre film, de ce au trecut italienii la neo-realism, de ce a facut Godard ce a facut si asa mai departe.

Recomand serialul tuturor pasionatilor de cinema si va cer sa aveti rabdare cu modul de narare a lui Cousins (face pauze multe in vorbire, are si un accent british destul de puternic si poate fi enervant). Eu m-am obisnuit dupa 3-4 episoade.

P.S Este mentionat si un film romanesc in cadrul documentarului. Care credeti ca este?

Advertisements

2 thoughts on “The Story of Film: An Odyssey (2011)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s