A privi o femeie

Urmeaza sa va vorbesc despre doua filme. Daca ar fi dupa Roger Ebert este vorba despre doua “great movies”, dupa cum apar  in lista lui. Dar eu nu sunt de accord, ci mai degraba consider ca filmele astea au facut ceva foarte bine. Cele doua pelicule au reusit foarte bine sa redea frumusetea femeilor, senzualitatea lor si delicatetea lor. Este vorba despre filmele: The Hairdresser’s Husband si Monsieur Hier.

bscap0063

Per total, cele doua filme ale lui Patrice Leconte sunt scurte (pana in 90 de min), simple, cu o idee mare ce traverseaza intregul film si cu femeia in centru. Dar sa le luam pe rand.

In The Hairdresser’s Husband eroul nostru, Antoine, este obsedat de coafeze si si-a jurat ca o sa se casatoreasca cu una. Obsesia a aparut in copilarie, atunci cand Antoine fugea la frizerie de fiecare data cand putea pentru a sta alaturi de frizerita, pentru a-i simti mirosul, mainile in par si sa o vada plimbandu-se pe langa el. Isi duce la capat dorinta si se casatoreste cu o coafeza si asa ajung sa traiasca in frizerie, un loc ce simbolizeaza iubirea lor perfecta. Amandoi se iubesc, si sunt la adapost de orice influenta de afara, doar cateodata mai sunt intrerupti de clientii ce vin la tuns. Nici unul nu se multumeste cu o iubire mediocra, ci un perfecta. O idee frumoasa executata bine, dar toate intreruperile (diferiti clienti) mi s-au parut plictisitoare, neinteresante, din pacate. Insa, dupa cum ziceam, Leconte exceleaza in a ne arata frumusetea, fragilitatea femeii prin cadre usor voyeristice, emotionante. Eu am ramas impresionat de asta si voi exemplifica prin cateva cadre frumos construite.

bscap0061

Fascinatia micului Antoine intr-o zi de vara

bscap0062

bscap0065

Buze

bscap0067

M-am facut inteles? Probabil. Sa trecem la al doilea film.

Monsieur Hier este putin diferit. Tot femeia, dorinta si iubirea sunt in primplan, dar sunt invaluite de alura de mister si creepyness. Primul cadru ne arata o tanara frumoasa ce a fost ucisa si lasata in padure. Femeia locuia in acelasi cartier cu Hier, un barbat retras (outcast), privit ciudat de vecini, cu o pasiune pentru femei. Bineinteles, este primul banuit pentru aceea crima. Dar toata aceasta poveste cade in planul doi, nu este atat de importanta, ci relatia dintre el si Alice, tinta obsesiei lui, vecina de vizavi pe care o urmarea in fiecare zi.

bscap0071

Mi-a placut mai mult Monsieur Hier pentru ca e mai interesant de urmarit relatia dintre Alice si Hier. De ce face Alice ce face? Oare Hier a vazut ceva? Oare chiar el este ucigasul? Politistul asa pare a crede etc. Toate astea sunt ca niste rotite care imping actiunea si ne dezvaluia adevarata idee-iubirea lui Hier.Din nou, Leconte m-a impresionat prin felul de a explora, de a incita privirea spectatorului prin cadre intime si sexy.

bscap0072

Stai sa-mi iau rosia

bscap0073

Mai am cateva de adunat

bscap0074bscap0075

Advertisements

One thought on “A privi o femeie

  1. Pingback: Recomandarile lunii februarie | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s