Realfiction

Nu este asa ca filmele sunt grozave? Este forma cea mai accesibila de entertainement si arta, in unele cazuri. Privesti filme doar pentru distractie si distragere, pentru a te face sa gandesti sau sa simti ceva. La inceputurile cinema-ului, anii 20-40, lumea mergea la filme pentru ca era fascinata de ce se petrecea pe ecran, de aventurile nebune, rochiile frumoase ale femeilor, petrecerile extravagante etc. Voiau sa scape de viata lor macar pentru doua ore. Stia si Woody Allen asta si in 1985 a iesit cu un film numit (cat se poate de oldschool) “The Purple Rose of Cairo”.

rose

In acest film, Allen exploreaza lumea filmului, valoarea de escapism al acestuia, ce este real si ce nu este, relatia dintre creator si creatie, realitate si fictiune si iubirea in filme si in realitate. Nu inteleg de ce “The Purple Rose of Cairo” nu este mai cunoscut pentru ca este excelent. Sigur, Allen a regizat aproximativ 50 de filme, iar unele dintre pelicule sunt uitate de timp, critici si spectatori.

rose2

Cecilia (Mia Farrow) este o femeie ce se afla intr-o casnicie nefericita cu un barbat brutal, care nu o iubeste si lucreaza chelnerita la un restaurant alaturi de sora ei. Ii plac filmele si incearca sa mearga la cinema cat mai des. Dupa o cearta acasa si faptul ca a fost data afara de la job, Cecilia se refugiaza in sala de cinema si urmareste The Purple Rose of Cairo, o poveste extravaganta cu plimbari la New York, Cairo si Copacabana. Deja la a treia sau a patra vizionare, Tom Baxter, personajul din film, s-a indragostit de Cecilia si iese de pe ecran in lumea reala. Si de aici pana la sfarsit, Woody Allen se distreaza cu notiuni precum: ce este realitatea si fictiunea, ce inseamna sa fii real, cum traieste un personaj imaginar in lumea “reala” si ce se intampla cu filmul daca un personaj a iesit, pur si simplu, prin ecran?

rose3

Chiar mi-a placut cum a fost tratata ideea asta si totul este facut in stilul lui Woody, cu umor. Sigur, putea explora mai adanc unele notiuni si as fi vrut un dialog mai lung intre personaj si actor, dar cred ca este suficient in forma prezenta.

rose4

Sunt de parere ca “The Purple Rose of Cairo” este unul dintre cele mai bune filme ale lui Woody Allen si-l recomand cu caldura.

rose5

Advertisements

One thought on “Realfiction

  1. Pingback: Recomandarile lunii februarie | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s