Iarba verde de acasa

Ma intorc pe blog cu un articol, dupa cateva zile de pauza, tot despre un film de-al lui Woody Allen. Tipu’ asta e unul dintre cei mai consistenti regizori (sigur are si el bubele lui-Anything Else, To Rome with Love, Scoop, dar chiar si astea au momente memorabile) cu foarte multe filme interesante: Annie Hall, Crimes and Misdemeanors, The Purple Rose of Cairo, Midnight in Paris, Blue Jasmine, Hannah and Her Sisters etc. In lista l-as adauga si pe Husbands and Wives ca tare mi-a placut.

hus2

In primul rand, recunosc ca sunt predispus sa-mi placa filmele lui Woody Allen pentru ca-mi place dialogul, interactiunile dintre personaje si pun mare accent pe poveste si mai putin pe liricsmul imaginilor (ala Malick). Asa ca vine cumva intr-un mod natural aceasta placere pentru peliculele lui Allen. In Husbands and Wives avem de-a face cu doua cupluri, unul anunta ca se destrama (Jack&Sally), celalat cuplu(Gabe&Judy) incepe sa-si puna la indoiala relatia si iubirea. Woody Allen ne coase o intreaga narativa cu interactiuni intre barbati si femei, casatoriti sau nu. Jack ajunge in bratele instructoarei de fitness, iar Sally incearca sa se bucure de “single life”. Pe cand, Gabe (Allen), care e profesor la universitate, este fascinat si sedus de o tanara studenta, iar Judy se imprieteneste cu un coleg de munca.

hus

Dialogul e bun, e fun, si atinge mai multe teme, de la “mid life crisis”, compromisul ce salveaza o relatie si ruineaza un cuplu, singuratatea dintre doi oameni, fie ei sot si sotie, relatia dintre un profesor si student, amaraciune ce apare in cuplu, mai ales atunci cand nu exista un copil in cadru si asa mai departe. Personajele lui Woody Allen cauta iarba mai verde de pe partea cealalta, insa le este frica, sunt ezitante. Totusi, parca iarba tocita de acasa, e mai buna, mai sigura, decat aia, posibil nou, din alta parte. Chiar mi-a placut sa observ aceste personaje interactionand, singurele momente mai slabe au fost scenele dintre Gabe si studenta (mai putin scena din taxi). Desi Judy (Mia Farrow) pare o mica zana, draguta mi s-a parut unul dintre cele mai “scary” personaje realizate de Woody Allen, she gets what she wants.

hus3

Husbands and Wives este diferit de ceea ce ne-a obisnuit Allen, fiind filmat precum un documentar, cu hand held camera, foarte crud, ce reuseste sa-ti dea impresia ca te aflii si tu cu ei acolo, ca un personaj invizibil. Pe langa asta, avem parte si de marturii precum in documentare, prin care ii se explica anumite lucruri spectatorului despre ce s-a intamplat sau despre ce urma sa vada.

Dupa cum ziceam si mai devreme, mi-a placut Husbands and Wives si-l recomand.

Advertisements

2 thoughts on “Iarba verde de acasa

  1. Pingback: What happens in Russia, stays in Russia | Radu Ștefan prezintă: Blogu' cu de toate

  2. Pingback: Recomandarile lunii februarie | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s