Viata ca un joc, rezonanta iluziei

Alt “talkie” mi-a captat atentia si m-a “obligat” sa va povestesc si voua despre el. Si nu este un alt Woody Allen. De data aceasta este vorba despre “Who’s afraid of Virginia Wolf” al lui Mike Nichols cu Elizabeth Taylor (Martha) si Richard Burton (George) in rolurile principale.

eliz3

“You are cordially invited to George and Martha’s for an evening of fun and games.”

Oh, and what a game. Martha este fiica presedintelui facultatii, iar George este profesor, si intr-o noapte trebuie sa intretina doi invitati, un nou profesor de biologie (Nick) si sotia acestuia (Honey). Doar ca George si Martha nu se multumesc doar cu conversatii de complezenta, bautura si amabilitati, ci sunt gata sa-si faca jocul. De cum incepe filmul te simti ca si cum ai privi un joc de box, fiecare isi arunca “pumni”, intepaturi si jigniri. Poate e doar o seara neplacuta in cuplu? Nu chiar pentru ca se simte un aer de joc, poate si trandete (cand il roaga sa o sarute). Dar de ce se intampla toate acestea? ¬†Scenaristul, Ernest Lehman, impreuna cu regizorul Mike Nichols (ce debut!huh) au grija sa presareze filmul cu mici pastile, ce dezvaluie ceva despre poveste sau personaje, care sa-ti satisfaca curiozitate. Iar finalul iti ofera un “reveal” care-ti explica multe lucruri.

who's

Elizabeth Taylor si-a castigat al doilea Oscar cu filmul asta (mai castigase cu sase ani in urma pt BUtterfield 8). Ne ofera, intr-adevar, o interpretare excelenta, palpabila, emotionala si poate doar pentru asta ar merita sa arunci un ochi asupra “Who’s Afraid of Virginia Wolf?”. Richard Burton, partenerul ei si in viata reala, face o treaba buna si chiar reuseste sa furnizeze niste replici acide, fara a transpira. Ceilalti doi actori, George Segal si SandyDennis, sunt ok si primesc bine loviturile dintre George si Martha.

eliz2

“Who’s Afraid of Virginia Wolf” este un film frumos, crud, filmat intr-un alb negru vioi, iar Nichols filmeaza cu multe “medium shots” si din cand in cand cate-un close-up, usor de jos in sus, pe fetele lui George si Martha, parca sa-i faca si mai infricosatori.

Acesta este un film care are de-a face cu casnicia, iubirea, cu iluzii si deziluzii, secrete, miniciuni si jocuri. Tot ce e omenesc.

Advertisements

One thought on “Viata ca un joc, rezonanta iluziei

  1. Pingback: Recomandarile lunii februarie | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s