Drumul din inima-Laurence Anyways

Sa vorbim despre Xavier Dolan, aceasta minune, un adevarat fenomen in domeniul cinematografic. Are doar 25 de ani si deja a regizat/scris patru filme (si un short) si a jucat in 16 productii (tv si film). Dar nu numarul este impresionant, ci calitatea filmelor oferite publicului de catre Dolan. Acesta are un stil  inconfundabil cu imagini clare si frumoase, culori contrastante, iar destul de des se foloseste de muzica pentru a potenta fiecare scena.  Am fost placut impresionat cu Les Amours Imaginaires (Heartbeats), dar mi s-a parut putin cam prea stiliziat, mai putina substanta. Acum, cu Laurence Anyways, Xavier Dolan nu a renuntat la imaginile frumoase, la momentele stilizate, dar acum sunt completate de o substanta palpabila a povestii.

bscap0084

In “Laurence Anyways” este vorba despre  iubire, despre acceptarea sociala, despre exprimarea sinelui. Filmul examineaza relatia unui barbat cu o femeie pe o perioada de zece ani. Un barbat (Laurence), care la 35 de ani, simte nevoie de a nu se mai ascunde si de a trai asa cum simte, ca o femeie. Iubita lui de doi ani (Fred-Frederique) este confuza, nu stie cum sa reactioneze, il iubeste pe barbatul, Laurence, dar si pe omul, Laurence. Pe langa asta, in pelicula este examinata si ideea de pariah, ce inseamna sa fii marginalizat, un outcast in societate.

Chiar de la prima scena filmul te introduce in miezul povestii. Dolan reuseste, inca de la primele cadre, sa redea ceea ce inseamna sa fii un transexual in anii 90 in Canada, printr-un procedeu foarte simplu: ne arata fetele tuturor, in timp ce Laurence merge pe strada. Unii se uita cu mirare, altii cu ura, si la mai putini se intrevede o intelegere, o acceptare in privirea lor. Toate astea intr-un slow-motion excelent cu un soundtrack foarte bun.

laurence

Am ramas foarte impresionat de felul cum Dolan a realizat anumite scene cu un generos substrat metaforic, simbolic (fluturele, momentul cand pica haine din cer sau atunci cand ea citeste cartea de poezii si un torent de apa (la propriu) se prabuseste asupra ei si multe altele) si asta dovedeste creativitatea, inventivitatea lui Dolan de a se juca cu sunetul si cu imaginile.

Laurence Anyways este un film ambitios deoarece actiunea se petrece de-a lungul a zece ani. Are un ritm bun, nu simti niciodata nevoia sa dai fast-forward, are o scriitura buna cu multe momente emotionante. Mi-a placut faptul ca a ales sa spuna povestea in mod cronologic (desi prima scena este din prezent 1999, apoi revine in 1989) pentru ca astfel spectatorul are posibilitatea de a vedea relatia lui Laurence cu Fred, de a vedea ca ei se iubesc, astfel provoaca spectatorul sa “tina pumnii” iubirii dintre cei doi (chiar dupa transformare), dar si pentru descoperirea de sine a lui Laurence, chiar daca asta ar insemna despartirea de Fred.

Dolan regizeaza acest film cu grija si tandrete si reuseste sa ne transmita crizele interioare ale persoanjelor prin metafore vizuale frumoase si ne spune o poveste de iubire emotionanta dintre doi oameni.

Go and see this.

In loc de trailer:

Advertisements

One thought on “Drumul din inima-Laurence Anyways

  1. Pingback: March Madness-recomandari | Leafs in february*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s